Tanken er å ta utgangspunkt i de arrangementene som allerede fins i kommunen, og løfte dem, forteller ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo: -Vi inviterer lokalsamfunnet til å være med. Salangen 150 logo navn-visjon.pngDet  produseres utrolig mange fine arrangement i løpet av året, og vi ønsker å bygge på dem og gi dem et jubileumsstempel, sier hun.

Kommunen har satt ned ei styringsgruppe med mandat til å organisere og styre markeringen av jubileumsarrangementene. Den består av varaordfører Svein Strømseth (leder), kultursjef Kurt Jan Kvernmo, (nestleder), Sigrun W. Prestbakmo (ordfører), Trude Berg (Astafjord utvikling) og Jøran Glad Berthinussen (webredaktør).

STORT ENGASJEMENT

Kommunen inviterte til folkemøte med lag og foreninger i oktober, og her stilte mange entusiaster opp, bl.a. fra Salangen næringsforening, kirka, fotoklubben, Sør-Troms Museum, historielaget, Salangen Viseklubb Baluba, Salangen Musikkforening, idrettslag og også politiske organisasjoner. Det er registrert 86 frivillige lag og foreninger i Salangen, så det er et stort potensiale for ideer og aktiviteter. Etter et år med strenge begrensinger og smitteverntiltak, så håper ordføreren på å gi lokal kultur og lokal aktivitet et løft gjennom jubileumsåret.

JUBILEUMSDATOEN 1. JULI

På dagen 1. juli har Salangen 150-årsdag, og da vurderer kommunen å gjennomføre et kommunestyremøte med historisk sus. Hvordan det vil bli gjennomført, og hva som blir agendaen, er foreløpig ikke klart, men ordføreren regner med at ideene kommer til å yngle. På denne datoen åpner også Millionfisken neste år, så alt ligger til rette for en storslagen bursdagsfeiring 1. juli 2021. Vi håper å kunne legge til rette for folkefest og også bidra positivt til Millionfisken, sier Sigrun W.Prestbakmo.

JUBILEUMSDESIGN

Andre arrangement som ligger i løypa i Salangen, er bl.a. Salangstrimmen, Livate Daga og selvfølgelig det viden berømte nyttårsfyrverkeriet: - Vi håper på et fantastisk nyttårsfyrverkeri i begge ender av jubileumsåret, sier ordføreren. Vi er på idèstadiet ennå, så mye kan skje, forsikrer hun. Andre ideer som har vært luftet, er å gjennomføre mottoet «Folk i form til 150-årsjubileet» og tidenes største turfølge med ordføreren, og få laget et eget «kommune-design» til jubileet. Dette skal ha ei levetid som er mer enn 1 år, og tenkes brukt på hjemmesida, på bannere, premier, klær, artikler m.m.

ET GODT LØFT

- Vi håper at lag, foreninger og næringsliv vil delta i jubileumsåret ved sine ordinære arrangementer. Ideene var mange allerede på informasjonsmøtet. Styringsgruppa skal ikke bestemme hva de enkelte skal gjøre, men kommunen blir med på markedsføring o.l.. Fra kommunens side er vi innstilt på å bruke en del ressurser på jubileet, som på vanlig måte besluttes i formannskap og næringsutvalg, sier ordføreren: - Vi inviterer alle til å være en del av jubileet, og tror det blir et godt løft for alle som er med og bidrar, avslutter Sigrun Wiggen Prestbakmo. Det er med andre ord klart for et sprekt, romslig og fremtidsrettet jubileumsår.

Les mer og bla i nettversjonen av "Snadder", utgitt av Salangen næringsforening desember 2020