Salangsværinger er laget av noe spesielt, det har jeg sagt siden jeg flytte hit sommeren 1998. Jeg svarte noen som spurte meg om jeg trivdes: «dere blir ikke kvitt meg nå!» Det var noe Sigrun W. Prestbakmo_Foto Hilde H. Larsenmed gnisten! Alle som hilste på, alle som inviterte til aktivitet, alle som var engasjert. Og alle som var engasjert sammen med andre. Det falt jeg for da, og det er jeg glad jeg får være en del av nå.

Jeg skulle så gjerne skrevet en helt annen påskehilsen til dere alle. Ønsket dere sosiale, festlige fridager. Oppfordret dere til å komme dere ut på tur i lag med familie og gode venner, og samles i snøborgen rundt bålet. Skulle ønsket dere god tur på påskeferie, god tur på hytta, og ønsket feriefolket velkommen til Salangen. Storfamilier og vennegjenger har gledet seg til aktivitet, gode måltider og felleskap. Og den eneste bekymringa vil skulle hatt, var påskeværet og skiføret.

Det får bli neste år! Denne påska må brukes med fornuft av oss alle. Mange er opprørte og oppgitte over at hyttetur, feriebesøk, skikjøring og harryhandel ikke går som planlagt. Det er ikke så rart, påska er ei trivelig og aktiv høytid for mange.  Men det kommer ei påske til neste år, det er helt sikkert. Alle muligheter for fest og moro, familieselskaper, påskeskirenn kommer tilbake. Skiføret er vel det beste vi har hatt på mange år, så det er ei bekymring mindre denne påska.

Utfordringen knyttet til påskeværet overskygges av utfordringen som ukontrollert spredning av koronaviruset vil innebære. Og det, mine kjære venner, er ei utfordring som vi kun kan møte i lag!

Så ikke bruk energi på å forsøke å omgå retningslinjer, men tenk på hvordan du kan forholde deg til dem og likevel ha en ok dag, ei ok påske. Vi sitter uansett fysisk distansert på verdens “grønne gren”. Vi har lite å klage over sammenlignet med store deler av verden. I disse dager, som alle andre dager.

Salangen kommunes smittevernteam og kriseledelse har fra dag én under denne krisen kommunisert: «er du i tvil, velg strengeste tolkning». Dette er ikke tida for «ja, men» og «jeg skal bare». Det er tida for å velge bort aktivitet, reising og sosial omgang som ikke er absolutt nødvendig. Alt det vil bli mulig igjen, når vi får stoppa viruset si spredning. Viruset har ikke blitt mindre smittsomt ettersom ukene har gått, derimot har vi fått se at spredningen skjer raskt. Et mangfold av mennesker blir syke, en del blir svært syke, i Norge over 50 personer har dødd av viruset i løpet av tre uker. I vårt område har kommunene oversikt og kontroll på kjente smittetilfeller, det vil hjelpe oss til å håndtere situasjonen bedre om flere skulle bli smittet. Astafjordlegens sengepost står klar i Lavangen til å ivareta de som blir syke og vil trenge helsehjelp utenfor hjemmet. Dere vil også oppdage at våre dedikerte krisestabsmedlemmer, sammen med webredaktøren, har jobbet godt med forbedring av informasjonen som går ut på våre hjemmesider. Vi håper det skal være enkelt å finne frem, og greit å holde oversikt over informasjon om og bestemmelser for Salangen kommune.

Lederne ved dagligvarebutikkene våre har i dag presentert sine retningslinjer, og har fått råd og veiledning fra smittevernteamet. For at butikkene skal kunne være trygge for oss alle, må også vi som er kunder forholde oss til deres regler. Håndhygiene og avstand, og respekt for de som er på jobb der er svært viktig. De har mat nok til alle, men vi kunder må samarbeide med butikkene slik at de ikke blir tettpakket av kunder på noen få tidspunkter nå inn mot påske. De vil at vi skal føle oss trygge, og da må vi også bidra, da vil påskehandelen gå fint.

Helsepersonell flytter ut av soverommet for å minske faren for smittespredning i eget hjem. De drar på jobb og utsetter seg for fare av ulik art, de ville nok sikkert også ønske de kunne velge hjemmekontor.

Studenter og skoleelever har fått avbrutt utdanning, og mennesker som har fått avbrutt feriereiser. Jeg kan være tilbøyelig til å ha medfølelse med begge gruppene. Avbrutte studier og skolegang får likevel mer omfattende konsekvenser enn avbrutte feriereiser. Det er bedre økonomiske ordninger og mindre risiko knytte til en avbrutt feriereise enn til et mangelfullt studieår. Russ 2020 vil ikke få den samme avslutningen på avgangsåret som Russ -92, Russ-19 og sannsynligvis Russ-21. Men jeg hører ikke Sjøveganrussen 2020 klage offentlig. Det synes jeg er flott, selvfølgelig, for de har fremtida foran seg. Men det burde også være en «wake up-call» til alle oss andre. Når jeg sukker litt over muligheten for at det ikke blir sommerferie, så sender jeg en tanke til henne som skulle returnert fra 2 uker i Nepal i går. I stedet ble det to uker karantene hjemme på jenterommet, og ut i jobb. Livet går videre for henne, og livet går videre for oss alle.

Så tilbake til påska dere, vi må bare nyte påska, akkurat sånn som den blir. Den blir helt spesiell, helt annerledes enn det vi hadde ønsket og planlagt. Men den kan bli helt fin. Det aller meste som er bra for oss, kan vi nemlig fortsatt gjøre. Spise god mat, kose oss med familien. Ta en telefon til en venn, en nabo, til noen som tilbringer dager og kvelder alene. Gå skitur i flotte løper, tenne bål og grille pølser. Appelsinene er på sitt aller beste på denne tida, også i år. Og vi kan slappe av. Tenne lys. Lese eller lytte til ei bok eller ti. «Reading gives us someplace to go when we have to stay where we are», sa litteraturprofessoren Mason Cooley. Det kan være ord å ta med seg inn i denne påska. La oss dra dit bøkene våre tar oss. Påska 2020 kommer til å bli uforglemmelig, enten du vil eller ikke, så la oss sette alt inn på at den skal bli uforglemmelig av de rette årsakene.

Jeg er oppriktig stolt hver morgen når jeg «logger meg på» og tar inn over meg arbeid, engasjement, velvilje og kreativitet som bobler i denne ufattelig uforutsigbare tida. Det førsteinntrykket jeg fikk sommeren 1998 har holdt seg godt, engasjementet vi mobiliserer i lag er viktigere enn noensinne.  

God påske til hver og en av dere. Tusen takk for at dere bidrar. Alt vi kan gjøre er å holde ut, holde sammen og overholde reglene.

 

Virtuell klem fra

 

Sigrun Wiggen Prestbakmo
ordfører Salangen kommune