Varaordfører Svein Ivar Strømseth ga en generell redegjørelse om flyktninger fra Ukraina til Norge. Hvor mange som kommer til Salangen, og når disse kommer er fortsatt uklart. Det som er bestemt er at Salangen kommune tar i mot flyktninger, både fra Ukraina og fra andre land.

Asylmottaket i Salangen skulle legges ned i år, og alle ansatte var omplassert. Nå har Jenny Myrvoll, leder for Salangen asylmottak, på rekordtid fått på plass 14 årsverk. Hun og andre ansatte i kommunen gjør seg nå klare til å møte over 100 flyktninger, noen på mottaket og noen i andre boliger.

Det jobbes med praktiske løsninger på flere hold, blant annet var det nødvendig med vedlikehold på noen av rommene på mottaket. To lokale firma har fått kontrakt for oppussing, og ferdigstiller jobben i løpet av kort tid, opplyste administrasjonssjef Lars Strøm.

På frokostmøte på Mazhar Mathus var en rekke faginstanser samlet, og det ble gitt informasjon om ulike sider ved situasjonen. Salangen boligstiftelse arbeider med å skaffe boliger ut fra behovet. NAV møter flyktningene som enkeltmennesker for å kartlegge deres ønsker og behov når de er etablert i Norge. Etter hvert skal NAV kunne koble næringsliv på for å skaffe arbeidsplasser til de som skal ha det. Salangen frivilligsentral og Røde Kors bidrar med møteplasser og koordinering av frivillig innsats.

Adm + Cato og Anna.jpg

Noen av de som bidro i orientering om flyktningkrisen: Fra venstre, Kristine Endregaard, leder NAV, Lars Strøm, administrasjonssjef, Kurt Jan Kvernmo, kultursjef, Cato Sørensen, leder i næringsforeninga, Jenny Myrvoll, leder Salangen asylmottak og Anna Aglen, leder SAFA.