To uker er gått siden siste brev, påska er passert og den nye, rare hverdagen er tilbake. Takk for deres kloke vurderinger, og fornuftige valg gjennom påskehøytiden. Jeg håper dere har Sigrun W. Prestbakmo_Foto Hilde H. Larsenopplevd gleder og gode dager, til tross for anbefalinger, forskrifter og reguleringer. Jo flere som har forholdt seg til disse, jo bedre vil vi være i stand til å håndtere det som måtte komme. Og påska er nok på plass til omtrent samme tid, neste år.  

Smittevernarbeid har ikke blitt mindre viktig de siste dagene, til tross for at Salangen kommune, i likhet med flere kommuner, per nå har avviklet lokale karanteneregler for innreisende fra sør for Nordland. Salangen kommune har brukt Lov om vern mot smittsomme sykdommer aktivt, for å fatte vedtak som er relevante i den aktuelle situasjonen. Både situasjonen nasjonalt, regionalt og lokalt har vært vurdert, for å kunne ta beslutninger som skulle virke forebyggende, redusere spredning og tilrettelegge helsetilbud ved et eventuelt utbrudd. Smittevernloven gir grunnlag for at kommuner skal fatte vedtak om egne forskrifter og tiltak, for å håndtere en pågående situasjon. Vedtakene har en varighet på 7 dager, og skal ha en relevant, medisinskfaglig begrunnelse i den konkrete situasjonen kommunene skal håndtere. Vedtak som ikke ansees som lovlige blir opphevet av Fylkesmannen.  

Det ligger omfattende myndighetsutøvelse i det arbeidet som gjøres. Myndighetsutøvelse fordi det er nødvendig, ikke for å demonstrere handlekraft. Handlekraft uten faglig fundament, juridisk fundament eller klare målsettinger er lite verdt.  

Smittevernloven gir en hastemyndighet til kommunelegen, denne vet vi at vår kommuneoverlege ikke er redd for å bruke når det er nødvendig. Det samme gjelder formannskapet, som er klar til å gjøre nødvendig vedtak i medhold av smittevernlovens §§ 4-1 og 4-9. 

Det har blitt iverksatt tiltak rettet mot lokalt næringsliv som har havnet i en vanskelig situasjon, det har blitt drevet veiledning i butikker. Det har vært tilrettelagt telefonnummer for de som trenger noen å prate med, svar på spørsmål eller praktisk bistand ifbm isolasjon eller karantene.  

Vi har mottatt smittevernmateriell, og personell er opplært til å å håndtere eventuelt smittede og syke. Det har vi jobbet mye med, viktig arbeid for å sikre innbyggerne våre i en svært krevende situasjon. Reiseaktiviteten har dalt kraftig, få reiser og de som reiser jobber ofte i slike funksjoner at de uansett ville kunne fått dispensasjon fra karanteneplikt.  

I den fasen vi er inne i nå, er smittevern viktigere enn noensinne. Hygieneråd, avstandsråd, unngå unødvendige reiser, holde deg hjemme når du er syk, gå i karantene når du har vært i kontakt med noen som er smittet. Det er råd som gjelder. Det er mye som tyder på at vi er ganske flinke til å følge opp. Mange er mye flinkere til å akte seg i omgang med andre, vi holder oss i stor grad i nærheten av heimen, og karantene har blitt respektert fordi det har gitt mening, det har gitt trygghet og det har vært iverksatt tiltak rundt som har sikret at ingen har blitt overlatt til seg selv som følge av dette. I tillegg har vi opprettet sengepost sammen med nabokommuner, gjort viktige tiltak i kommuneorganisasjonene for å ivareta både ansatte og brukere av kommunale tjenester.  

Det er mange som kjenner på ei uro i en situasjon som vi ennå ikke ser enden på. Det er beskrevet at smittespredningen synes å ha flatet ut noe. Det gjelder også i nasjonal målestokk, selv om smittetall i Viken og Oslo samt Tromsø, er relativt mye høyere enn mange andre plasser i landet. Kommunene har tatt store steg i retning av å kunne ivareta større deler av helseoppgavene i forbindelse med utbrudd, og svært etterlengtet smittevernmateriell har kommet på plass i større grad. Vi er blitt mer drillet på raske beslutninger, og har gjort vurderinger med en vanskelighetsgrad vi vanskelig kunne forestille oss for bare 2 måneder siden. Ingen kan påberope seg en fasit, men jeg er svært glad for at vi har brukt og skal bruke smittevernloven aktivt for å beskytte våre innbyggere. Lokale forskrifter har blitt kraftig utskjelt fra enkelte miljøer, men akkurat det kan ikke styre det lokale smittevernarbeidet. Det er helsefaglig håndtering av pandemien som har satt standard for beslutninger i vår kommune, det kan vi være stolte av. Og slik må det fortsatt være.   

Over helga begynner mer hverdag å komme tilbake til oss. Det oppleves som skummelt for noen, en lettelse for andre, og litt både og for veldig mange av oss. Grensesprengende samarbeid for å bygge opp aktiviteten i lokalsamfunnet igjen, det er det som skjer nå. Fagfolk innen skole, barnehage, renhold og smittevern har fulgt opp regjeringas beslutning om oppstart, og funnet tilpasninger som gjør det mulig å ønske barn velkommen til barnehagen på mandag, og til skolen neste mandag. Det skal skje varsomt, i dialog med ansatte og foresatte.  En nasjonal veileder ligger til grunn for arbeidet med gjenåpning. Men lokal kunnskap om våre utfordringer og muligheter er svært viktig redskap. “Helsa kommer først”, sier enhetsleder i barnehagen. 

Det er nå lansert en app som kalles Smittestopp. Denne er anbefalt av helsemyndighetene å laste ned for en midlertidig periode, slik at hver og en av oss kan få varsel om vi har vært i smitterisiko. Denne vil ha bedre effekt jo flere som bruker den, og er ment å bidra til at vi kan ta vare på både vår egen og andres helse. Jeg har valgt å laste den ned. I min hverdag, vil de digitale sporene jeg legger igjen om mine bevegelser i denne perioden, være minimale med tanke på alle digitale spor jeg ellers legger fra meg. Jeg er nok allerede godt sporbar etter aktivitet på snapchat, instagram og Facebook. Eller etter søk på internett. Så da var det et enkelt valg å ta Smittestopp i bruk.  

Jeg ønsker dere en god helg, om dere skal på jobb, være hjemme, er syke eller friske. Følg gjerne kommuneoverlegens oppfordring om å bruk vårt naturgitte fortrinn; allsidig natur og god plass.  

Tusen takk for deres engasjement, innspill og utholdenhet. Tusen takk for at dere bidrar. 

Hold ut, hold sammen og overhold reglene. 

 

Sigrun Wiggen Prestbakmo 

ordfører Salangen kommune