Maratonøvelsen Covid-19 fortsetter, og vårt lokalsamfunn jobber ufortrødent videre med å holde hjulene i gang i både de kommunale tjenestene og i det lokale næringslivet.  

Tusen takk for din innsats, og din utholdenhet!  

 

Vi kunne vel ikke helt forestille oss at vi skulle gå inn i førjulstid med strenge reguleringer på sosial kontakt og reiseaktivitet, da vi stiftet bekjentskap med koronaviruset i februar/mars. Vi gikk Ordfører+Sigrun+Wiggen+Prestbakmo_450x709_200x250.jpg da inn i et ukjent landskap av tiltak og reguleringer av samfunnslivet og familielivet. Innsatsen fra hver enkelt var stor, og mange ga avkall på mye som var viktig for dem. Helsepersonell ble kraftig utfordra på både arbeidstid, nedprioritering av privatlivets aktiviteter og ikke minst stod de i front i møtet med en ukjent og uforutsigbar fiende. Skolenes ansatte og elever tok tak og videreførte aktivitet i ny digital innpakning. Lokalt næringsliv måtte innstille og justere aktivitet og vi alle måtte tenke helt nytt om hvordan vi skulle leve våre liv. I tillegg var vi mange som gjorde oss nye og nyttige erfaringer med å arbeide hjemmefra.  En ny og ganske annerledes hverdag, et nytt og annerledes arbeidsliv, og hjemmekontor. Og vi gledet oss til og drømte om tida etter korona.  

Men her er vi altså, en ny smittebølge skyller over landet, og vi er forberedt på å håndtere smitte også her lokalt i tiden fremover. VI har vært heldige og dyktige, takket være forutseende ledere i administrasjon, helse- pleie og omsorg, og i kommunens øvrige enheter. I tillegg har innbyggere, både unge og gamle, vært flinke til å holde seg orientert og informert om både smittesituasjon og hensiktsmessige tiltak. Og vi må fortsette å være flinke.  Vi kjenner alle til behovet for å være strenge med håndhygiene, holde avstand og hoste i albuen. I tillegg er det viktig å være varsom dersom du mistenker at du har vært utsatt for smitte, eller om du føler deg syk eller forkjølet. Ta kontakt med Astafjordlegen per telefon og bestill en test, og forhold deg til karantenereglene.  

Så langt har de som har blitt smittet i Salangen opptrådt klokt og korrekt, og dermed har ikke smitten bredt seg utover i lokalsamfunnet. Selvpålagt karantene og isolasjon, testing, åpenhet og godt samarbeid med smitteoppsporingspersonellet, det har vist seg å være gull verdt. Å bli utsatt for smitte, eller bli smittet, kan dreie seg om tilfeldigheter og uheldige omstendigheter. Det er derfor fint at vi opptrer klokt også som sambygdinger, og har tillit til smitteoppsporingsarbeidet som vårt helsepersonell gjennomfører.   

Vi går inn i ei tid der mange tradisjonelt bruker tid på sosiale tilstelninger. Julebord, julehandel, førjulsaktiviteter sammen med venner, kollegaer og klassekamerater. Dette blir nok annerledes i år. Vi vet alle årsaken, vi skal slå ned smitten. Det svir nok å legge hyggelig samvær til side, men la oss heller forsøke å gjøre mer av det som faktisk er trygt. Familietid, arbeidsliv, skole og barnehage; det kan gå som normalt, så lenge vi er flinke til å overholde hygieneråd, antalls- og avstandsbegrensninger, samt følge reiseråd. I tillegg anbefaler handelsstanden å spre julehandel, og velge litt ulike handletider for å unngå at det blir trangt i butikkene før jul. De planlegger å tilrettelegge for en trygg og trivelig julehandel, så bruk denne anledningen til å handle lokalt. For risikogruppene anbefales det å velge de rolige handleperiodene tidlig på morgenen og sent på kvelden.  

Det vi bør minne oss selv på, når vi teller opp våre nærkontakter og vurderer hvem vi kan invitere inn i våre hjem for å omgås, er de som ikke trenger å telle sine nærkontakter. Fordi de kanskje ikke har noen. Eller kanskje de de har er langt unna, eller i risikogruppen. En telefon, en invitasjon til å gå en tur, eller et tilbud om hjelp til å handle eller et annet ærend, det kan utgjøre en avgjørende forskjell for de som opplever en øredøvende stillhet og overveldende ensomhet. De som syntes koronavåren var tung, vil nok ikke oppleve førjulstida som noe enklere.  

Så del hyppig dine smil og en hyggelig hilsen når du er ute, og gjør mer av det som er greit. Benytt det store uterommet vi har, og benytt de digitale ferdighetene som vi alle har videreutviklet gjennom året. Det kan fort bli veldig bra! 

Jeg ønsker dere alle en riktig god helg, og gode dager. Vi har mye å glede oss over, og glede oss til, men inntil videre gjelder det fortsatt å holde ut, overholde reglene og holde sammen.  

 

En takknemlig hilsen fra  

 Sigrun W. Prestbakmo 

ordfører Salangen kommune