Ventetida er over, sommeren og ferietida er her. Vi har lagt en lang vinter bak oss, og for en vinter det ble! Virussituasjonen og en vår med mengder av nysnø har krevd sitt av mange. Sigrun W. Prestbakmo_Foto Hilde H. Larsen

Så nå er tida der for å feriere. Leke, hvile, bade, fiske, sole seg. Og kanskje farte litt rundt, for å bryte opp hverdagslivet. Se noe nytt, møte familie og puste med magen. Og nytt av året: ferie med reiserestriksjoner, hygieneråd, fysisk avstand og begrensninger av ulikt slag.

Det kan fort oppleves som krevende, og ikke som ferie i det hele tatt. Men jeg må få oppfordre oss alle til å leve i tråd med det som er viktig nå. Vi ønsker ikke virusspredning i vår region, vi ønsker å bidra til å slå ned viruset. Jeg skal være så dristig å si at vi har vært flinke så langt, svært lite smitte har vært innom oss og våre nabokommuner. Det skal dere alle ha en stor takk for. For det har vært begrensinger, nedstengninger, vi har eksistert mer eller mindre adskilt fra hverandre. Ennå lever våre seniorspillere i fotballen i uvisse med tanke på å få trene fotball igjen. Ikke alt er så lett å forstå, for noen av oss.

 

Men det som er lett å forstå, er at hygienerådene, fysisk avstand
og tilpasning av det vi gjør i fellesskap, har betydning for at vi per nå
har oversikt og kontroll over viruset i vårt område.

 

Vår kloke kommuneoverlege er svært tydelig når han sier at nå må vi velge å finne gode løsninger for hvordan vi skal leve fremover. Det betyr å legge til rette for tiltak som vi skal leve med, lenge. I flere år kanskje, fordi de også vil kunne være effektive mot andre virus. Omfanget av magevirus og influensa denne vinteren synes å ha vært svært begrenset. Det må vi lære et og annet av.

Vi skal leve lenge med en potensiell smittespredning, også i vår region, over oss. Våre retningslinjer var på et tidspunkt strenge og noe mer omfattende enn nasjonale retningslinjer. Bakgrunnen var å gjøre oss og helsevesenet klar til å håndtere smitte i større omfang. I tillegg var det faktisk en smittesituasjon i regionen som vi måtte forholde oss til. Beskrivelsen som florerer på sosiale medier nå; når restriksjonene blir færre betyr ikke at viruset er borte, men at det er plass til deg på intensiven hvis du trenger det, er egentlig veldig god.  

I deler av landet, i nabolandet Sverige og en rekke andre land er det ennå et visst omfang av smitte. Alt fra litt spredning, til det som fremstår som relativt ukontrollert. Det betyr at når vi nå skal surre oss ut i ferietid, på ferietur, i møte med folk vi kanskje ikke har sett på lenge, så må vi dra med oss det vi har lært. Gjøre mer av det som fungerer. Ta med hygieneråd, huske fysisk avstand og begrense oss litt i reiseaktivitet. Helt i tråd med nasjonale råd.

Dette er året da vi kan bruke muligheten til å bli kjent i eget land, i egen landsdel, i egen kommune. De fleste har nok mye uoppdaget, om så i eget nærmiljø. For lokale reiselivsbedrifter, deres leverandører og for lokal handelsstand vil det bety mye om vi velger kortreist ferie, eller innenlands ferie i år. De har ofret mye for at vi skulle håndtere den første fasen av koronautbrudd. Kanskje vi kan betrakte dette som en mulighet til å takke dem for innsatsen?

Og til alle som velger å reise utenlands: ta med dere gode vaner, og respekter karantenekrav der det er aktuelt.  For din egen del, for dine kollegaer og for alle de som er redde for å bli utsatt for smitte på grunn av sin helsesituasjon. Og for alle som ikke kan velge hjemmekontor, men som har yrker som gjør dem særlig eksponert.  

Salangsværingene har vært kloke, lojale og oppmerksomme i den tiden som har gått. Det er fort gjort å glippe på noe av vår nye felles “livsstil”, men la oss alle være spesielt flinke nå denne sommeren, så kan vi glede oss til en aktiv høst med skole, jobb, aktiviteter, ja kanskje til og med breddefotball.

I alle fellesskap, alt fra parforhold, familier til organisasjoner så vil jeg påstå at vi alle har to oppgaver. For det første å gjøre gode ting for oss selv. For det andre å gjøre gode ting for den/de andre. Hvis vi får til en fordeling på henholdsvis 49 og 51 prosent på disse, så tror jeg mange går gode dager i møte. 

Tusen takk for ditt bidrag i kampen mot Covid-19, og at du fortsatt deltar.

 Jeg ønsker hver og en av dere en riktig god sommer, og ei god ferietid.


Mvh
Sigrun W Prestbakmo