Kjære Salangsværinger og venner av Salangen. 

Da er julaften her igjen, i år som alle år. Førjulsstress og –bekymringer skal vi prøve å legge bak oss, og bare kose oss mest mulig med menneskene vi har rundt oss. Familie, venner eller arbeidskollegaer.  

Som tidligere turnusarbeider kan jeg huske følelsen av å dra på jobb når resten av familien rigga seg til for julaftenens mange gleder. Litt surt. Litt sårt. Men fantastisk trivelig når vakta starta, på grunn av trivelige og engasjerte kollegaer.  

Jeg håper dere som går på jobb gjennom jula får fine dager, og at vi andre er flinke til å verdsette den innsatsen som legges ned.  

Denne førjulstida har vært travel for mange, men du verden så trivelig førjulstida i Salangen er. Julehandel, julelys på husene i hver ei grend. Salangen Næringsforening er en trofast sliter i Salangensamfunnet, de lager mye aktivitet og moro hele året. Og i adventstida dekorerer de Sjøvegan med julelys år etter år. Vi er så takknemlige for den tradisjonen, det er ingen selvfølge å ha slike gode krefter i arbeid.  

Det har vært konserter og ulike kulturaktiviteter hver uke, og så havna vi jo på Norge Rundt sin julesending. Det var aktivitet og begeistring fra Salangensamfunnet i beste sendetid. Julegrenda skaper fellesskap og godt omdømme, det er sikkert.  

Vi er priviligerte vi som lever her i verdens fredelige hjørne, men mange har likevel strie dager. Det har blitt høyere levekostnader på flere områder, mange opplever å jevnlig kjempe for arbeidsplassen sin, mens andre igjen har mistet en nær. Det påvirker vår opplevelse av julehøytiden. Bekymring, frustrasjon og sorg river og sliter i et menneske, uavhengig av hva kalenderen viser. Men tunge følelser har også en verdi. De minner oss på at vi bryr oss om noe og noen. I sorgen, sinnet og redselen så har vi ikke kapasitet til å tenke slik, det kan ingen forvente. Men oftest rundes også vanskelige følelser av, slik at livet går videre og hverdagen vender tilbake. Om enn i en annen form, og med ny bagasje.  

Og krig herjer i verden, både nært og fjernt. Mennesker sulter, fryser og flykter fra den hverdagen de har vært en del av. Det er ingen løsning å dyrke den dårlige samvittigheten her, det gjør ikke dagene lysere for et eneste menneske. Men det å verdsette det vi har, fremfor å jage etter mer av alt, det kan gi oss større mulighet til å være noe og gjøre noe for andre som strever. I vår nærhet, eller i lokalsamfunn langt fra vårt eget. Mange har benyttet muligheten til å være med å fylle handlekorgene på butikkene i førjulstida, noen benytter sjansen til å donere penger til gode formål og mange igjen har engasjert seg i frivillig arbeid der de betyr mye for mange. Litt er så uendelig mye mer enn ingenting, når det kommer til å bry seg om, og vise omsorg. Og et smil, et “hei” og et “så fint og se deg” er helt gratis, krever lite innsats, men gir utrolig god effekt. Vi har lang erfaring med å ta imot mennesker på flukt her i Salangen, og det siste året har vi ønsket velkommen mange som har flyktet fra krigshandlingene i Ukraina. Det har vært en vekker at så voldsomme krigshandlinger har kommet så nært oss. Måtte vi ta med oss den erfaringen i møtet med mennesker på flukt, også fra andre verdenshjørner. Måtte vi ta med oss den gode hjertevarmen jula bringer med seg, inn i alle hverdagens møter med mennesker som er redde, frustrerte, triste og usikre.  

Jeg er så stolt av dyktige og engasjerte fagfolk i Salangensamfunnet, som gjør jobben på vegne av oss alle i det daglige. Og ikke minst frivilligheten som skaper så mye aktivitet for så mange. Og ikke minst er jeg stolt av mine folkevalgte kollegaer som stiller opp for lokalsamfunnet på både gode og utfordrende dager. Som håndterer uenighet på ganske så elegant vis.  

Det er vanskelig å skrive en julehilsen til mine favorittmennesker i verden, uten å bli litt personlig i år. Det er min siste julehilsen som ordfører i Salangen, og det er unektelig vemodig. Jeg har hatt fantastiske år i vervet. Fantastisk interessante, fantastisk tidkrevende, fantastisk inspirerende, fantastisk utfordrende, fantastisk intense. Den som får være ordfører i Salangen, er Norges heldigste ordfører. Det engasjementet som bor i våres lokalsamfunn gir så mye glede, energi og produktivitet kan vanskelig matches. Vi er få, men vi skaper mye for mange. Vi er små, men vi er gedigne.  

Jeg ønsker dere alle gode dager, med latter, fellesskap, mat og moro. Ha en riktig god jul!