I forbindelse med tildeling av veiadresser for Garsnes hyttefelt og herunder tildeling av foreslått veinavn, Garsnesveien, er det avdekket ulike skrivemåter for navneleddet Gar(d). Kartverket har startet navnesak, les mer under og se vedlegg.

I matrikkelen er gnr 46 bnr 13 gitt bruksnavn Garsnes østre. Videre er det innenfor samme område benevnt Garsnesodden og Gardsneset. I utmarka er det to elver Gardselva og ett vann Gardsvannet. Ettersom to skrivemåter er i bruk, har Kartverket derfor reist formell navnesak for å få fastsatt skrivemåten.

I henhold til Lov om stadsnavn § 6 første ledd har «eigar eller festar rett til å uttale seg i saker som gjeld bruksnavn.» Andre ledd sier at «eigar skal tilskrivast direkte.» Berørt grunneier blir derfor tilskrevet direkte.

Normeringsprinsipp

Ifølge lov om stadnamn skal skrivemåten fastsettes med utgangspunkt i den nedarvede, lokale uttalen av navnet. Derfor ber vi om at alle som uttaler seg, opplyser hva som er den lokale dialektuttalen. Dersom navnet blir uttalt på ulike måter, ber vi om å få opplyst de forskjellige uttaleformene.

Lokale organisasjoner med ei særlig tilknytning til stedsnavn har også rett til å uttale seg og kan tilskrives direkte.

Salangen kommune ber om innspill på denne høringen innen 8. mai 2020. Høringssvar sendes:

postmottak@salangen.kommune.no eller Salangen kommune, Postboks 77, 9355 Sjøvegan.

Last ned dokumenter i saken:

Publisert 07.04.20