Kjære alle sammen, da er det straks adventstid og juleforberedelsene tar stadig mer tid i hverdagen vår. Alt fra matlaging, planlegging av hyggelige overraskelser til kjente og  kjære, og baking  av

Ordfører Sigrun W. Prestbakmo
Foto: Markus Svendsen

tradisjonelle og sikkert også utradisjonelle julekaker. Litt snø på bakken gjør tilværelsen og omgivelsene ganske så lekker, dekoren naturen selv står for må vi nesten bare nyte. Julelys har kommet opp rekordtidlig i år, etter en oppfordring fra statsministeren om å gjøre litt ekstra ut av det vi kan kose oss med i akkurat den førjulstida vi er inne i.    

I morgen, lørdag 28. november, skulle vi egentlig hatt tradisjonell julegrantenning i Salangen. Salangen Næringsforening har gjennom mange år stått for arrangement og tilrettelegging, i samarbeid med generøse givere og frivillige hjelpere. Og julegrana er kommet på plass også i år, den vil stå på Sjøvegan og lyse opp for oss alle gjennom førjulstid, jul og nyttår. I tillegg vil dere se at det er lagt ned mye innsats i å lyse opp og pynte Sjøvegan til jul. Julegrana på Sjøvegan vil lyse fra 28.november som planlagt, og jeg vil oppfordre alle til å nyte synet, og atmosfæren som Salangen næringsforening og handelsstanden legger til rette for oss. Julemusikk, gode tilbud i butikkene og hyggelige pustepauser på spisestedene kommer til å bidra til god førjulsstemning på Sjøvegan, til tross for at den tradisjonelle folkeansamlingen må utgå i år. 

Kunsten å kose seg er det ingen grunn til å la visne bort, og det å møte folk ute er gull verdt i disse dager. Så benytt de mulighetene vi har i vårt lokalsamfunn, handle gjerne julegaver, julemat og julepynt i de butikkene vi har her i Salangen. De legger til rette for at vi skal ha både tilbud, trivsel og aktivitet, det er verdifullt ikke bare i førjulstida, men gir oss også muligheter gjennom hele året. Så bruker vi dem i dag, har vi dem også i morgen.  

Alle må være oppmerksomme på at retningslinjer og regler kan fortsette å endre seg gjennom desember, og inn i jula. Det er jevnlige oppdateringer av nasjonale retningslinjer og forskrifter i media, og du vi fortsatt finne helt oppdatert informasjon om situasjonen lokalt på Salangen kommune sine hjemmesider.  

Det fine er, når vi sukker over antallsrestriksjoner og avlyste eller endrede juleplaner, at jula kommer tilbake hvert år. Tradisjoner overlever selv om man må finne alternative løsninger et år. Og det å gjøre ting på andre måter, finne nye løsninger, det er jo Salangsværingers spisskompetanse. Nå har vi bruk for vår oppfinnsomhet, og det lokalsamfunnet vil lever i med fjord, fjell og et stort uterom bidrar med luft og areal å utfolde seg i. Vi klarer det dette året, fordi vi vet jula kommer tilbake om et års tid. I tillegg har vi butikker å handle i, spisesteder å besøke og vi har julegrana, julegata og ikke minst et nyttårsfyrverkeri som venter.

Nyttårsfyrverkeriet vil bli gjennomført, men heller ikke det som tidligere år. Maxi Pyroteam har jobbet lenge med tilrettelegging innenfor de smittevernreglene som vil gjelde. Når Maxi Pyroteam tar oppgaven med å lage nyttårsfyrverkeri for oss, så skal alle vi andre være nøye med å forholde seg til de rammene de setter, og til å bidra til at det blir et positivt arrangement. Så følg med, følg med, de vil informere fortløpende i samarbeid med Salangen kommune. Folkeblad-TV har meldt sin ankomst, og det vil dermed også være mulig å nyte fyrverkeriet fra sin egen stue uansett hvor du er i verden.  

Vi har fortsatt oversikt over smittesituasjonen i kommunen og regionen, og slik ønsker jeg at vi skal fortsette. Det er all grunn til å sende en takk til alle som “går den ekstra mila” for at vi skal kunne være så trygge som mulig, i en situasjon der vi nasjonalt fremdeles har store utfordringer med smitte. Og vi er vel alle med på “den ekstra mila”, siden vi lever med restriksjoner for hvordan vi kan omgås, og hvordan vi ferdes. I tillegg er det et sterkt fokus på hygieneråd, der håndhygiene, hostehygiene og generelt renhold er svært viktige virkemidler for å hindre smitte. Det er krevende for oss å være flinke nok på disse områdene hver eneste dag, i hver eneste situasjon. Men noe har skjedd, fordi omfang av de vanlige sesongvirusene har visstnok blitt redusert ganske kraftig. Det er jo en pekepinn på at en del av de nye vanene vil være nyttige å dra med seg. Og skulle du glemme deg, ikke bli fornærmet om noen minner deg på det. Eller blir du oppmerksom på noen som glemmer håndvasken, eller glemmer å ta skvetten fra antibac-automaten i forbifarten, så er det jo mulig å minne på det. Ikke for å irettesette, men fordi det er mye å huske på for oss alle innimellom. Glimt i øyet kommer vi også langt med. Jeg har hatt mang en god prat ved “spritautomaten”, der vi ofte møtes mens vi gjennomfører den nye “folkebevegelsen”; gnir hendene inn med antibac.  

Jeg kommer nok til å være en storforbruker av antibac på Sjøvegan i ukene som kommer, fordi jeg har tenkt å handle bortimot rubbel og bit til jul, lokalt også i år! Og jeg begynner denne helga, så får jeg med meg den gode førjulsstemningen som næringsforeninga har tilrettelagt for.  

Kos dere i førjulstida, og husk at i “uterommet” er det nok meter og nok plass til å møtes. Virtuelle klemmer er liksom ikke helt det samme, men smilet, praten og det gode blikket funker som fjell.  

 

Ha en fin fredag og ei flott førjulshelg! Vi sees nok. 

 

Takknemlig hilsen fra  

Sigrun W Prestbakmo
ordfører