En konsert der de gode historiene står i sentrum, med viser fra de nordlige delene av Norge, Sverige og Finland!

Mange av visene som blir fremført på denne konserten ble i sin tid solgt som skillingstrykk. Da det første trykkeriet i Norge ble etablert i 1643 var ei skillingsvise noe av det første som ble trykt. Ei skillingsvise var ei vise om aktuelle hendelser, og de som skrev dem var viktige nyhetsspredere i sin samtid. Melodiene som ble brukt var gjerne kjente folketoner eller melodier lånt fra teater- og varietéscenen. Visene fortalte om mord, ulykker, nød og kjærlighet (gjerne den ulykkelige), og når svenskene sang om tog-ran, så sang man i Nord-Norge om forlis på Ishavet. De kvenske visene har mye av det samme innholdet, men de synger også om landet de forlot når nøden ble for stor. 

Scene Nords avdeling Folkemusikk Nord og Kalottspel har bestilt denne nyproduksjonen, inspirert av den svenske trioen Triakel og plata «Händelser i Nord» (2019).

Triakel – med Emma Härdelin på vokal, Kjell-Erik Eriksson på fele og Janne Strömstedet på trøorgel – er grunnstammen i produksjonen. De har spilt sammen siden 1995, har turnert verden rundt, og gitt ut en rekke album. Gjennom Sigrid Randers-Pehrson fra Sortland legger vi ikke bare til Nord-Norges beste folkesanger, men også en stor kunnskapsbank om vokaltradisjonene i hele Norden.

Nikolai Äystö er en multikunstner bosatt i Gällivare i Nord-Sverige. Med finsk mor behersker han finsk språk, og synger både på kvensk (norsk/finsk) og på meänkieli (Tornedalfinske). Nikolai spiller også klarinett og perkusjon, og med ham på laget har vi en mannsstemme sammen med de to kvinnelige vokalistene, samtidig som instrumentene hans passer perfekt sammen med besetningen i Triakel!

 

Medvirkende:

 

  • Nikolai Äystö – vokal, klarinett, perkusjon
  • Sigrid Randers-Pehrson – vokal
  • Emma Härdelin – vokal, fele
  • Kjell-Erik Eriksson – fele
  • Janne Strömstedt – trøorgel

 

Foto: Karin Alfredsson