Kjære salangsværinger, takk for tålmodighet, engasjement og samarbeid. Vi har lagt bak oss noen strie uker, men situasjonen  knyttet til smittespredning fremstår per i dag som oversiktlig. Det skyldes Sigrun W. Prestbakmo_Foto Hilde H. Larsenden innsatsen, og den lojaliteten, hver enkelt av dere har vist i en svært vanskelig og uforutsigbar situasjon. Oversikt pr i dag betyr ikke dermed kontroll på viruset. Men det gir oss mulighet til å forsiktig fortsette å sette det ene beinet fremfor det andre, i gjenåpning av funksjoner. Gjenåpning i tråd med nasjonale retningslinjer og anbefalinger. Den lokale smittevernmyndigheten er selvfølgelig i beredskap, og klar til å ta nødvendige beslutninger om situasjonen endrer seg. Det er likevel hver og en av oss sin atferd, våre valg og våre bevegelser som avgjør hvordan hverdagen vil utvikle seg. Det er ingen grunn til å slippe opp på hygienetiltak, eller slutte å etterleve anbefalinger som kommer vedrørende samvær og avstand.

Ansatte, elever/barnehagebarn, foreldre og smittevernteam skal ha en stor takk for innsatsen med gjenåpning av barnehager og skoler. Dette har vært krevende for mange, men så langt har det gitt gode erfaringer og nyttig læring, og det synes å gå fint så langt.

Og så har vi fått våren på besøk, dere! Da føles alt så meget bedre. Også avstandskrav, mindre sosial omgang, strenge hygienetiltak føles lettere på en solskinnsdag. Meteorologene har lovet oss noen sånne dager fremover. Jeg er av de som ikke bruker mye tid på å klage på været og snøen. Været blir ikke bedre, og snøen smelter ikke raskere av ukvemsord. Det eneste som skjer når jeg klager på været er at jeg blir i dårlig humør. Men du verden så deilig og livgivende jeg synes det er når sola skinner. Og det er da litt eksotisk å kjenne på at vårfølelsen kommer krypende når vi nå kan kombinere antibac og solfaktor i badehylla.

I Salangen, som er fire kvadratkilometer større enn Oslo, har vi all verdens plass til å boltre oss og være aktive ute. Så ta disse solskinnsdagene, og gjør dem fabelaktige.

Apropos fabelaktig. Programmet for 17. mai er i stor grad klart. Det blir en festdag i Salangen i år også, om enn med noen andre aktiviteter enn de vi er vant til. Men det blir fellesskap, flagg, taler korpsmusikk, (bil)tog, festfyrverkeri. Kreative salangsværinger har boltret seg og skapt et program som man kan være en del av, uten å eksponere seg for smittefare. Følg med på streaming, og hiv deg med på familiequisen på kommunen nettside, så skaper vi sammen høytidsstemning der vi måtte befinne oss. Jeg tar sikte på å ta i bruk både korpsuniform og bunad 17. mai, og jeg gleder meg til å dele dagen med dere alle.

Sjøveganrussen 2020 starter i disse dager med en russefeiring som kommer til å bli historisk. Helseminister Bent Høie sin tale til ungdommen bar et budskap jeg tror mange av oss stiller oss bak. Så må vi gjenta dette for en fantastisk generasjon ungdom/tenåringer, og så må vi reflektere over om vår egen atferd og våre egne holdninger matcher dette.

Tålmodighet, tilpasningsdyktighet og ansvarlighet. Det er egenskaper Sjøveganrussen 2020 kommer til å bli husket for, og som dere kommer til å ha glede av i voksenlivet. Årets knuteregler er mangfoldige. For å holde seg hjemme om de har symptomer på Covid-19 får de ei legohånd i lua, antibac/såpelogo får de om de alltid vasker hender på tur inn i kjøretøy og hus, en handletur for eldre gir ei kvittering og en fest på Teams gir en Microsoft-logo. Dette er morsomme eksempler på ei annerledes markering, og til inspirasjon for alle oss andre når vi kjeder oss eller går oss litt fast i dørstokken hjemme. Kjære Sjøveganrussen 2020, jeg ønsker dere minneverdige dager og nydelig vær til å ferdes ute i. Hold dere friske og unngå legohender i lua, og vær flinke til å hjelpe hverandre å huske alle de nødvendige retningslinjene vi alle må forholde oss til i tida som kommer. Denne våren kommer ikke i retur, men jeg håper å se dere tilbake i Salangen til en «reunion» neste sommer.

Når hverdagen er intens, men likevel oppleves å stå litt stille, erfarer jeg at både glede, sorg, frykt og begeistring blusser lett opp. Det er svært utfordrende for mange med denne regulerte hverdagen. Vi har alle våre ønsker og drømmer, vi har alle vår frykt og smerte. Vi må prøve å huske dette i samtalene vi fører med andre, både privat og profesjonelt. Følelsene hver enkelt av oss bærer på er høyst private og personlige, og dermed høyst berettiget. Skal vi snakke godt sammen både på de gode og de vanskelige dagene så kan dette være nyttig å reflektere over. Og dere, nå trenger vi å snakke godt sammen, vi trenger å dele gode ideer og vi trenger å dele den felles veien fremover mot normalsituasjonen. Uansett hvor lang den veien måtte bli.

Så kjære spreke, romslige og fremtidsrettede salangsværinger, fortsett det gode samarbeidet. Hold blikket hevet, vend nesa mot sola og la deg fange av våren. Den gir oss energi og arbeidslyst, den gir oss nye muligheter for aktivitet, og den gir oss større rom til å leve.

 

Ha ei fin helg, en god 1. mai og ta vare på flokken din.

 

Sigrun W Prestbakmo
ordfører Salangen kommune.