Kjære, kjære sambygdinger

 

Da er dagen kommet, min siste dag som Norges heldigste ordfører. For det er sånn jeg har opplevd de siste ni årene og tre månedene. Ikke fordi det har vært en dans på roser, kun solskinnsdager og kun suksess. Nei, det er på grunn av det privilegiet det er å få samarbeide med en solid og flink kommuneorganisasjon, et aktivt og oppfinnsomt næringsliv og et lokalsamfunn fullt av ildsjeler som skaper aktivitet og trivsel for fellesskapet. Og ikke minst, et kommunestyre med medlemmer som er genuint opptatt av å gjøre de beste vurderingene og vedtak til beste for lokalsamfunnet. Vi har også råd for mennesker med funksjonsnedsettelse, eldreråd og ikke minst et ungdomsråd som har bidratt, og er innstilt på å bidra i utviklingen av Salangen. Viktige stemmer og aktører i ei tid der det må satses på de unge for å sikre fremtidig befolkningsutvikling og rekruttering. Men også for å rigge et best mulig lokalsamfunn for mennesker som vil trenge kommunenes tjenester i større omfang. Det samla engasjementet og “apparatet” Salangen representerer, gjør at det er godt å få være ordfører i Salangen, både i “storm og stilla”.

Nå får kommunen en ny politisk ledelse fremover, og til høsten er det valg. Alle de som stiller seg til disposisjon for politisk arbeid og folkevalgte verv gjør det med gode intensjoner. Fortsett å stille krav, ha forventninger, og følg med på aktiviteten i kommunestyre og utvalg. Men fortsett også å ta godt vare på de som stiller opp på vegne av fellesskapet. Selv om kommunen nå står i en oversiktlig økonomisk situasjon og har litt penger på bok, så venter likevel vanskelige avveininger og prioriteringer, viktige satsinger og behov for et utviklingsarbeid som kommer til å kreve arbeid fra lokalpolitikerne, engasjement fra organisasjoner og næringsliv, og innspill fra aktive og engasjerte innbyggere.

Et godt lokalsamfunn trenger lokalpolitikere, og et lokaldemokrati. Vi trenger folkevalgte som tør å mene, tør å prioritere og som orker å stå på over flere år. Bli med å sørge for at de orker! Bruk muligheten til konstruktivt samarbeid, og til å backe opp hverandre. Tør å skryte av det du synes er bra, “lik og del”! Det dyrker entusiasme og skaper begeistring. Og det gjør folk interessert i lokalsamfunnet vårt.

“Skal vi ikke kunne kritisere, da” vil du kanskje spørre? Jo, uten kritiske spørsmål og nødvendige beskjeder om det som ikke fungerer, eller fungerer godt nok, så kommer ikke en kommune videre. Men min oppfordring er å være saklig og konkret, og huske at det er et menneske på andre siden av tastaturet eller telefonlinjen. Sosiale medier er viktige kanaler for informasjon og engasjement, men verken en ordfører eller en ansatt kan drive saksbehandling der. Så prøv først mennesket, ta kontakt direkte med den det gjelder.

Det er ikke meningen å avslutte ordførergjerningen med en moralpreken, men jeg hadde lyst til å dele den oppfordringen. Ikke bare med innbyggere og lokalsamfunn, men også med de folkevalgte og ansatte i kommunen.  Både enkle og vanskelige saker har en tendens til å finne en løsning når vi snakker med hverandre.

Tusen takk for alle gode innspill, alle gode råd, alle gode spørsmål! Takk for konstruktiv kritikk og ris. Takk for heiarop, gode tilbakemeldinger og ikke minst alle gode klemmer. En klem funker nemlig både på en solskinnsdag og regnværsdag.

Da skal jeg si takk for meg, takk for deltakelsen deres og takk for muligheten til å få være "hærfører for de gærne gallerne” disse årene. Lykke til, til den og de som kommer etter! 
Det kommer til å bli bra, det kan bli fantastisk!

 

Med vennlig hilsen Sigrun, straks gammelordfører i Salangen