-Tildeling av heder og ære, et diplom og en blomst. Årets Salangsværing – for 34. gang. Hederbevisning – mange gode navn på lista tilbake i tida.

«Årets salangsværing kan være en enkeltperson, et lag, en forening eller en organisasjon som har bidratt til at Salangen kommune har fått hederlig omtale utenfor kommunens grenser.»
År etter år har jeg latt meg forundre og begeistre, over salangsværingene sin evne til å gjøre seg bemerket utenfor kommunens grenser. Både regionalt og nasjonalt. Dette er ingen konkurranse, men en måte å verdsette enkeltpersoner eller organisasjoner som løfter Salangen opp, og bidrar til et et positivt omdømme. Det handler om å sette Salangen på kartet, men også vise hva salangsværingen er laget av og står for.
Så er det noen som utmerker seg, noen år etter år, og noen gjennom helt spesielle handlinger eller helt spesiell representasjon i løpet av året. 

I år er de foreslåtte til Årets Salangsværing:

  • Jørn Ivar Kroken – ildsjel og krumtapp i SIF- Fotball og klippe på a-laget og i seniormiljøet.
  • Agnar Fossbakk – kjøpmann med stor K, lokalsamfunnsenusiast og driver en butikk som drar folk til Salangen fra en større region.
  • Løkse Maskin AS – en solid og tradisjonsrik bedrift som graver seg inn i regionale byggeprosjekt,  og leverer svært godt arbeid. Løkse Maskin AS er 20-årsjubilant i år.
  • Erlend Sundstrøm – talentfull og sterk syklist gjennom mange år, en trivelig og blid kar som vant mange nye sykkelhjerter da han syklet Norge på langs, Lindesnes - Nordkapp til ny verdensrekord. 2556 km på 147 timer 40 minutter og 3 sekunder. Seks timer bedre enn forrige rekord.

Og til slutt forslaget på den som da blir Årets Salangsværing 2019:

En som har stått i nasjonalt, regionalt og lokalt søkelys over to ti-år. Som har stått på for trygghet og sikkerhet i vårt lokalsamfunn, men som har måttet håndtert brutalitet og ondskap. hans-roar-md.jpgVedkommende har utvist en enorm integritet, og tålmodighet, og har lagt ned et solid stykke arbeid på sitt fagområde. Et eksempel til etterfølgelse for oss alle, når verden ser som mest håpløs ut.
Ei grusom hendelse i vårt lokalsamfunn har krevd mang ei natt med lite søvn hos mange, men særlig hos årets Salangsværing. Og etter 21 år ser det ut til at innsatsen til Årets Salangsværing 2019 har betalt seg. Et oppklart drap, dom gjennom to rettinnstanser.

Vår egen Hans Roar har stått i orkan i medier, i etterforskning. Han har i tillegg løst sine øvrige politioppgaver og har bidratt i politireform etter politireform. Hans Roar har være en viktig del av lokalsamfunnet og bidratt til at selv med en uløst drapssak gjennom 21 år sørget for at vi har opplevd å leve i et trygt og godt lokalsamfunn. I tillegg har han vekket nasjonal oppsikt med sin utholdenhet og standhaftighet, sitt utrettelige politifaglige arbeid, og han var i fjor nominert til Politiforums ærespris. 

FOTO: Morten Dokka

Årets Salangsværing 2019 er Hans Roar Rasmussen, en hverdagshelt helt utenom det vanlige. Vi er svært takknemlig for hvordan du har representert viktige verdier i en lang og vanskelig periode.