På bildet: HV16  Claymore med krigsveteraner fra Salangen. F.v.: Kurt Jan Kvernmo, Stig Ole Åshovd, Hans Eidissen, Johan Haakstad, Egil Heggelund, Peder Hauglid. Bildet er tatt under markering av frigjørings- og veterandagen 8. mai 2010. 

8. mai er en merkedag i norsk historie, da den også er Norges frigjøringsdag etter andre verdenskrig. Den 8. mai 1945, er dagen da tyske militære styrker kapitulerte etter at de siden 9. april 1940 hadde okkupert landet i fem år under andre verdenskrig.

Etter at de tyske styrkene i Norge kapitulerte 8. mai, ble landet okkupert av allierte (britiske og amerikanske) styrker til 7. juni 1945.

8. mai er også dagen, hvor vi hedrer alle våre veteraner og deres innsats for et fritt Norge gjennom deltakelse i andre verdenskrig og internasjonale operasjoner. Etter andre verdenskrig har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i neste hundre ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdens deler. 

Vi har akkurat lagt bak oss et historisk år: 

Det var i 2020 hele 80 år siden angrepet på Norge, et angrep som skulle innlede de mørkeste fem årene i vår nyere historie: 

  • Regjering og kongehus måtte forlate landet 
  • Nærmere 45 000 nordmenn ble arrestert og satt i fangenskap 
  • Over 10 000 mistet livet 
  • 4000 døde på post i den norske handelsflåten 
  • Befolkningen i Finnmark og Nord-Troms ble tvangsevakuert og fikk sine hjem nedbrent  
  • Jøder i Norge ble trakassert, forfulgt og sendt til dødsleirene 

Til tross for at okkupasjonen kan anses som de mørkeste fem årene i vår nyere historie, var det mange som tok et skritt frem og deltok i kampen mot overmakten.  

Felttoget i Norge og den videre motstandskampen er en historie med mange skjebner. Den er full av lidelse, men den handler også om de som nektet å gi opp drømmen om et fritt Norge, og om de som gav sitt liv for sin drøm om et fritt land.  

Motstandskampen var viktig for moralen til befolkningen. Den bidro utvilsomt til at Norge som nasjon sto samlet, og at vi med omfattende alliert hjelp kunne vinne kampen mot nazistene.

En viktig lærdom fra andre verdenskrig er at kampen for sikkerhet og norske interesser ikke bare kan føres i Norge. Vi lever i verden som stadig blir tettere knyttet sammen, vi skal verne om norske interesser i Norge, og vi må på lik linje med våre allierte være forberedt på å bidra til å skape sikkerhet i andre land langt borte. 

Som tidligere nevnt, har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre ulike internasjonale operasjoner etter andre verdenskrig 

Norske soldater bidrar hjemme og ute hver eneste dag, og man holder fast på de samme verdiene som våre veteraner gjorde for 80 år siden, nemlig fred og frihet

8. mai er en merkedag for å hedre alle veteraner- fra andre verdenskrig og frem til dagens internasjonale operasjoner. Det gjelder alle de som har gjort tjeneste i krig, i internasjonal tjeneste og som gjennom sin militære tjeneste har stått på vakt for Norge. 

Veteraner, Salangen kommune beklager at vi under Covid -19 pandemien ikke har anledning til å markere dagen ved å treffes og legge ned krans ved et av kommunens minnesmerker fra andre verdenskrig.
Vi håper og tror at vi til neste år kan møtes til en verdig markering for våre veteraner og Deres etterkommere.

Salangen kommune vil i dag appellere til alle gjenlevende veteraner, om å stå sammen, arbeide aktivt for å samle regionens veteraner i en felles veteranforening. Operasjonene bl.a. i Afghanistan har vært meget krevende og veteranforeningene har en viktig rolle når det gjelder å være et sosialt nettverk for både gamle og nye veteraner. Det kan være godt for alle veteraner å ha en skulder å støtte seg på. 

Dere er veteraner – vår stolthet. Takk for friheten, og gratulerer med dagen!

 

Sigrun W. Prestbakmo

ordfører