Da ble det stiftet ett skilag. Vi vet og at organisert fotballaktivitet fantes i bygda i 1923, da fotballagenes vandrepokal ble vunnet til odel og eie.1934 er det offisielle stiftelsesår for Øvre Salangen Idrettslag. Dermed er laget 90 år i år. Og i den forbindelse mener jeg at det er en god grunn til å gi laget kulturprisen 2024. Men ikke bare for at laget er 90 år.

Laget har gjennom alle årene vært med på å prege aktiviteten i bygda. Det være seg sportslig, på anleggssida og sosialt. Og i alle år, både før og etter, har man vært opptatt av å få til idrettsanlegg. Det være seg hoppbakker, skiløyper, fotballbaner eller aktivitetsområder. Det har vært mange hoppbakker i bygda. Ytterbakklia, Lundstadbakken, Sandmelen, Høykammen og Nybakken er noen. I tillegg ble lagd små hoppbakker der det fantes ett lite tilløp og en liten bakke. Å anlegge langrennsløype var i tidligere tider ikke utbygging.. Det var å tråkke seg rundt i skogen, 3 i bredda, for å få feste for stavan. Man kan vel si at det var først i 1973/1974 at vi fikk den første permanente løype i bygda. Da ble lysløypa åpnet. Og i 2015/2016 ble den renovert og oppgradert. Og som den første lysløypa i Nord – Norge har hele løypa ledlys.

Det har vært arbeidet mye med fotballanlegg opp gjennom åra. Det hele starta på Moen. Etter krigen ble fotballaktiviteten flyttet til Forsvarets bane på Elvenes og der var ett yrende liv helt til 1972, da Forsvaret skulle bruke området selv.

I 1976 var gressbanen ferdig. Den er renovert flere ganger, senest i 1996. Grusbanen som ligger som underlag til kunstgressbanen ble ferdig i 1983. I 2016 kunne laget innvie kunstgressbanen, Simonbanen. Dette var den første 9-er bane i Troms, men det har også vært behov for fasiliteter i tilknytning til anleggene. Derfor ble det bygd folkebad i tilknytning til det gamle ungdomshuset. Og det var på 50 – tallet. Og på det nye Grendehuset fikk laget flotte dusjer og garderober, da det åpnet i 1988. I 2023 og i år er garderobene totalrenovert. Laget har ett flott banehus som ble ferdig i 2009 – 2010. I tillegg var det i en periode aktivitetsområde i Adrianbakken og det har og vært skøytebaner på forskjellige plasser. Men uten utøvere gjør vi ingen ting med anlegg. Innenfor skiidretten har det kommet utøvere fra bygda i over 100 år. Vil spesielt nevne at på slutten av 1950-tallet deltok laget 2 år i NM-stafetten, Og begge gangene med hederlig plassering. Rundt 10. plass.

Hvorfor navnet "Simonbanen"? Laget hadde vel mer eller mindre gitt opp å få realisert en kunstgressbane her i Øvre Salangen. Så fikk laget plutselig bevilget midler fra "Stiftelsen En av oss". Og det ga laget en ny giv og en forpliktelse. "Stiftelsen En av oss" ble opprettet av Åsne Seierstad etter at hun skrev boka "En av oss", som forteller historien om tragedien på Utøya 22. juli 2011. En av de som er sentral i boka er Simon Sæbø og han kom aldri tilbake fra Utøya til sitt kjære Øvre Salangen og Salangen. For å hedre og for å minnes Simon Sæbø, har Øvre Salangen Idrettslag derfor bestemt at kunstgressbanen skal bære navnet "Simonbanen". 

 

Fotball kom for fullt rundt 1920. Men det var kun for mannfolk. Først i 1991 gjorde jentene sitt inntog på fotballbanen i Øvre Salangen. Utøvere fra bygda har opp gjennom alle år prestert godt, både internasjonalt, nasjonal, i landsdelssammenheng og på kretsnivå. Aktiv satsing har gitt resultater. Og vi så det i 2015 da ØSIL, for første gang, deltok i verdens største fotballturnering, Norway Cup. Og det med 2 lag, som begge gjorde det veldig godt. Dette gjentok seg i 2023. Da hadde ØSIL også 2 lag i Norway Cup. Og begge lagene kunne reise heim med æra i behold. Det vil bli for langt å ta fram enkeltutøvere som har prestert veldig godt på mange områder. To personer som knyttes til to årstall må eg ta fram. Årstallan er 1956 og 1996. I 1956 OL i Cortina var det en deltaker, som er født i bygda. Navnet er Birger Vestermo. Tenk, fra lille Øvre Salangen og så bli olympier, i 1996, Landskamp J 16 mot Sverige. Landslagsspiller som også er født og oppvokst i bygda. Og navnet er Merete Nygaard Nestun. Tenk, fra denne lille bygda, og få kunne spille med det norske flagg på brystet.

At laget har vært viktig for bygda er de ingen tvil om. I dag er laget den største eier av Grendehuset. Og Grendehuset betyr mye for det sosiale liv i bygda. Laget har i alle år vært med på å arrangere sosiale sammenkomster. Og det er også startet opp aktiviteter for barn og unge. Laget er også med å arrangere Salangstrimmen, onsdagsrenn og trimkarusell. Også må det nevnes at laget i mange år vært har veldig flink på å inkludere «våre nye landsmenn». De har deltatt på fotballaktiviteter på lik linje med barn og unge fra bygda. Ut fra det som jeg har nevnt ovenfor, mener jeg at Øvre Salangen Idrettslag vil være en meget verdig mottaker av Salangen kommunes kulturpris for 2024."

VI GRATULERER MED KULTURPRISEN FOR 2024!

Tips: Se også liste over alle kulturprisvinnere siden 1979