De skal levere sin rapport, en Norsk offentlig utredning (NOU) i desember 2020. Her skal de peke på løsninger på hvordan vi kan løse fremtidens velferdsoppgaver når vi blir færre i yrkesaktiv alder, og flere eldre, og dermed flere forventende tjenestemottakere. 

Utvalget og deres sekretariat besøker utvalgte  kommuner og instanser over hele Norge for å sikre tilstrekkelig med innspill til arbeidet. I tillegg legger de vekt på situasjonsforståelse i distriktskommunene. 

I Salangen fikk de en presentasjon gitt av administrasjonssjef Lars Strøm. Presentasjonen beskrev befolkningssituasjonen og forventet utvikling for Salangen. Den beskrev også lokale strategier/tiltak og ga innspill til utvalget både med tanke på situasjonsforståelse og hvilke strategier/tiltak man ønsker for å sikre en mer positiv utvikling i distrikts-Norge.

Bruk av allerede opparbeidet kompetanse på flyktningfeltet var et tema, og betydningen av å ha statlige arbeidsplasser i lokalsamfunnet.

To av de viktigste tiltakene som ble beskrevet dreide seg om å sikre kompetanse/utdanning som kan bidra til at både ungdom og voksne kan ta utdanning lokalt.
Sjøvegan VGS presenterte sitt arbeid, blant annet det nye tilbudet iBedrift  og det sterke kompetansemiljøet som er knyttet til voksenopplæring og grunnskoleopplæring for fremmedspråklige.

Astafjord Utvikling presenterte erfaringer som lokalsamfunnet har med distribuert høyere utdanning via studiesenteret.no.

Les mer om formålet med utvalget på regjeringen.no

Normann 1_450x600.png Nomann 2_450x600.png Normann3_450x600.png Normann 4_450x338.jpg