Hensikten med folkemøtet er å:

1. Informere om sommervedlikehold og vinterstengning.

2. Presentere og diskutere løsninger for å muliggjøre tilgang til egne eiendommer og hytter i området ved vinterstengt vei.

3. Diskutere eventuell privatisering av veien.

4. Oppsummering – veien videre.

 

Det vises i sakens anledning til sak 066/21 om Flåget og Høgda-veien som var oppe i Formannskapet som informasjonssak i juni 2021.

Høgda og Flågveien skal jf. avtale åpnes 1. mai årlig. Kommunen har derfor frest opp veien for å tilrettelegge for åpning tidlig i mai jf. avtale. Konsekvensen av dette har blitt betydelige vannskader på en vei som fra før er i dårlig forfatning. Bilder og kart vedlagt saken (sak 066/21) illustrerer status på veien på utvalgte punkter pr. 8. juni 2021. Veien er pr. 8. juni ikke i kjørbar stand, og dermed stengt for allmenheten. Nød reparasjon for å bringe veien i kjørbar stand vil bli gjennomført så snart kommunen får nytt båtlass med grus. Kostnadene til dette blir minst kr 100 – 150.000, -

Per i dag er det ingen fastboende langs denne kommunale veien, men det er en del hytter og fritidshus. Veien er lang, og tilstanden generelt dårlig. Nød reparasjoner må gjennomføres, men er ingen løsning på den langsiktige utfordringen. Kommunen bør vurdere nøye om det er hensiktsmessig å fortsette å koste på denne veien betydelige beløp i vedlikehold hvert år på bekostning av andre kommunale veier der det bor mange fastboende. Et mulig grep for å redusere slitasje og vedlikeholdsbehov er å utsette åpning av veien til 1. juni slik at den får tint frem naturlig. Det vil muligens kunne redusere slitasje og vannskader i vårløsningen, og er verdt å prøve. Alternativt bør veien vurderes privatisert, eller delprivatisert. Det bør legges opp et folkemøte med berørte parter tidlig høsten 2021 slik at saken kan opplyses og behandles på best mulig underlag i tillegg til tekniske og økonomiske vurderinger.

På bakgrunn av dette kalles det inn til bebudet folkemøte 8. desember klokken 1800 i Kulturhuset i Salangen kommune.

 

Vi ønsker alle som fatter interesse for saken velkommen. Smittevernhensyn vil tas i nødvendig grad i form av tilrettelegging for hygiene og avstand.

Med hilsen

Sigrun Wiggen Prestbakmo, ordfører

Lars Strøm, administrasjonssjef