Kjære venner av Salangen, velkommen til fantastisk fyrverkeri og felleskap på denne festkvelden. Salangen like å lage fest, og nyttårsaften byr på en av de sterke merkevarene vi har i Ordfører+Sigrun+Wiggen+Prestbakmo_450x709_200x250.jpgSalangen, nettopp Maxi Pyroteam sitt fyrverkerishow, som settes opp i samarbeid med lokalt næringsliv og frivillige i Salangensamfunnet.

Når vi står her, full av forventning om det som skal komme så kan vi jo tenke litt på hvorfor vi feirer at et år går over i et nytt. Det er jo ikke store endringa som skjer i overgangen fra tirsdag til onsdag. Likevel er det noe spesielt for mange av oss, denne opplevelsen av å legge fra oss det gamle og åpne det nye året.

Og hvorfor feire med smell bråk og fyrverkeri? Jo den tradisjonen stammer fra mange kulturer sin nyttårsfeiring: enten for å skremme fjorårets ånder vekk, eller «skyte ut» det gamle året som visstnok skal beskrive vår norske tradisjon med dynamitt og kruttrøyk.

Året 2019 har bydd på seg sjøl, det skal ingen nekte for. Det er et år der salangensamfunnet har fått testet seg. Naturen har ramma vårt næringsliv hardt, men har også gitt tilbake i form av arbeidsplasser og andre ressurser.

Flere har fått merke at det er krevende å drive bedrift med et arbeidsmarked der  det er for få ledige hender og hoder. Varehandelen endrer seg internasjonalt, og nasjonalt, og det får vi også merke her i Salangen.

Vi har fått merke store strukturelle endringer i samfunnet. Mange av de tjenestene vi mener er en naturlig del av lokalsamfunnet, er under press.

Vi har fortsatt måttet kjempe for tjenester og oppgaver som vi har opplevd at vi har gjort ordentlig bra, og har fått bekreftet at vi er de fremste i landet på.

Gjennom 21, 5 år har jeg latt meg begeistre av salangsværingen sin fremtidstro, sin oppfinnsomhet, sin arbeidslyst og gjennomføringsevne. Som Norges heldigste ordfører får jeg ofte muligheten til å fortelle andre om dette.

For staten, været, eller verden kan gi oss en «på nasen» men:

Da skape Salangsværingen feks Livate daga! En kulturell og festlig oase i en av årets rolige perioder for lokalt næringsliv. Det ble en suksess, og det bygge fellesskap, lage moro, og utgjør et av mange viktige grep for backe opp handelsnæringa i Salangen. De står for betydelig sysselsetting, skaper trivsel og bolyst. Jeg gjentar ofte oppfordringen: vil du ha nærbutikken din i morgen, må du bruke den i dag. 

Sånn utfordre vi salangsværingan negativ nasjonal trend i varehandelen. Sånn tar vi i mot når omgivelsene gir oss en på tygga.

Når giftalge, skred , gass og sykdom rammer, jo da satser man på utviklingsarbeid og visningskonsesjon på Gardermoen.

Når spillereglene for bosettings- og mottaksarbeid endres, jo da går vi inn i omstillingsarbeid samtidig som vi utforsker muligheter til å ta vare på fagkunnskap og struktur.

Salangsværingen gir seg aldri, og det blir det mye bra av.

Året Salangsværing er et eksempel til etterfølgelse for oss alle. Hans Roar Rasmussen har lagt ned et betydelig arbeid i en ekstremt vanskelig og tragisk sak i Salangensamfunnet. Hans arbeid har resultert i at en uløst drapssak aldri har fått smuldre opp vårt lokalsamfunn. Og 2019 medførte dom i to rettsinstanser.

Å aldri gi opp, om du i perioder opplever at andre mister troa, det gir resultater, årets salangsværing er et bevis på det.

Vi kan alle bidra ved utgangen av 2019, som også er inngangen til 366 dager med nye muligheter. En dag ekstra til å oppleve, føle, skape og erfare, det byr nemlig 2020 på.

Vi alle må fortsette å stille opp, enten det er idrettsarrangement, teaterforestillinger, kino og konserter, eller Millionfisken, Livate daga eller nyttårsfyrverkeriet. Dere kjenner det alle sammen ikke sant? Det er dette som er Salangen, den følelsen du har når du står i Strandparken i lag med alle oss andre, det er det som er følelsen av Salangen. 

Det er noe forfriskende og deilig med å stå  i vinterværet, høre musikken som akkompagnerer smell og fargesprakende festfyrverkeri, være omgitt av kjente og ukjente.

Så la oss nyte felleskapet, fargene, det altoppslukende bråket, OG den øredøvende stillheten når alt er over.

Ønsk personen som står ved sida av deg nå et godt nytt år, og hils på hverandre når 2019 har blitt 2020. Bli kjent med nye folk, bruk tid på å jobbe i lag med andre om smått og stort, ønsk nye folk velkommen, smil til kjente og ukjente på gata, si ja når du blir invitert og inkludert, det gir så vanvittig mye i en verden der de øynene vi møter mest er våre egne enten i speilet eller i speilbildet på telefonskjermen.

Romjula har for mange den effekten at den forsterker alle følelsene. Den forsterker glede og forventning, den forsterker det vi kjenner for våre nærmeste, den forsterker savnet av de vi ikke har nært nok, og sorg over de som har gått bort.  Denne romjula har ikke vært noe unntak. Men når skal vi lære å ta med oss dette i hverdagen?

Kan vi ikke bli litt flinkere til å dra med oss de forsterkede følelsene utover i det nye året. Bry oss om hverandre mens vi er her, bruke tid på fellesskap og samarbeid, se folk inn i øynene og tørre å bety noe for andre. DET mine venner, er grenser som er verdt å sprenge.

Og dere: 2020 kommer til å bli bra! Men det kan bli fantastisk!

 

Godt nytt år alle sammen!