Fakta om lus:

  • Symptomene på hodelus er kløe i hodebunnen. Kløen er en allergisk reaksjon på lusbittene. Det kan ta mange uker fra man blir smittet til kløen starter.
  • Hodelus trives spesielt godt i nakken oppover mot issen og i området bak ørene. Her ligger også mesteparten av eggene. Hodelusa suger lite blod hver gang den stikker, og må derfor suge blod minst to ganger om dagen. Lus som ikke får suge blod, dør i løpet av ett par dager.
  • Lusesmitte skjer ved at lus kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre. Smitten kan også skje ved lån av hodeplagg, skjerf, genser med høy hals, kam og hårbørste.
  • Det er liten sjanse for spredning via nakkeputer og møbler. Hårlengde har ingen betydning for spredning av lus.
  • Hodelus kommer ikke av dårlig hygiene.

Skolen og helsesøster oppfordrer foresatte på det sterkeste til å sjekke sine barn ved å kamme. Det er videre viktig å informere familie og vennekrets om smitte. Vær oppmerksom på at at det er ekstra stor risiko for gjensmitte i perioden etter behandling. Søk eventuelt råd og veiledning helsesøster/helsestasjonen eller lege.
Her kan du laste ned folder fra folkehelseinstituttet som kan brukes som rettledning i arbeidet med å få bukt med problemet.: http://www.fhi.no/dokumenter/f580f611d8.pdf 

Lars Georg Nordhus

rektor Salangen skole